šeštadienis, gruodžio 24, 2005

Gimtadienis visiems!

Įdomiai čia Jėzus paorganizavo mūsų kultūroje - sukviečia į savo gimtadienį visus. Nesvarbu, kad mes neįsidėmėjome Jo tikrosios gimimo dienos, nesvarbu, jog ir gimimo metų negalime atsekti. Jis vis tiek sugebėjo padovanoti mums savo gimtadienio šventę. Visi švenčia, gauna ir dovanoja dovanas. Net ir tie, kurie paprastai nieko nė girdėti apie Jėzų nenori.
Neseniai skaičiau žmonių besisvečiuojančių Azijos kraštuose budistinėje kultūroje pasakojimą. Jie rašo, kad ten lygiai kaip vakaruose jau puošiamos kalėdinės eglutės, skamba kalėdų giesmės. Kas dar keisčiau, draugas, nuvykęs padėti pakistaniečiams po žemės drebėjimo, pasakojo apie vietinių islamo išpažinėjų jiems suruoštas Kalėdas.
Taip, žinoma, pritarsiu jums, kad čia tuose kultūriniuose reiškiniuose galima įžvelgti daugiau komercinio popso, o ne tikėjimo. Tačiau man norisi pastebėti ir tą labai originaliai organizuojamą Jėzaus pakvietimą į savo gimtadienį visiems ir kiekvienam. Jėzus savo gyvenimo Palestinoje dienomis nebuvo, kaip daugelis religinių lyderių, nuo žmonių pasislėpęs asketas. Jis būdavo ten, kur žmonės gyveno, kur žmonės šventė, kur žmonės bendraudavo sėdėdami prie vaišių stalo. Dabar vėlgi Jis Kalėdų šventės Šeimininkas. Ir Jis nenori užmiršti nei vieno. Atrodo, Jis prasiskverbia ten, kur negalima to tikėtis. Tik ar visi pakviestieji ir gaunantys dovanų jo gimtadienio proga suvokia, kieno šventėje dalyvauja?

Visiems linksmos šventės ir sugebėjimo pastebėti tikrąjį šventės Šeimininką!


Žemiau nuotraukos iš Bernardinų bažnyčios Vilniuje.

5 komentarai:

  1. "Christmas is a time when people of all religions come together to worship Santa" - Bart Simpson

    AtsakytiPanaikinti
  2. Joakimai, gražiai tu čia paporinai. Sveikinu ir tave Jo gimtadienio proga! Mūsų išganymas dar arčiau, negu buvo anksčiau!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Amen:) Aciu, Robertai, uz nuostabu teksta. Is tikruju, kai pagalvoji, tai nerealus stebuklas, kai tai vyksta:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. he he he vaizdai byloja patys uz save...esam tik avinai ir asilai prie tuscio stalo...tokia realybe dvasiniam kontekste:D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tekstui +, o nuotraukoms - (minusas). Nereikėtų išplėšti iš konteksto. Publikuoti visos prakartėlės nuotrauką gal būtų kultūringiau... O rodant tik fragmentus, galima iš daug ko pasišaipyti...

    AtsakytiPanaikinti