penktadienis, vasario 09, 2007

Gelminė psichoanalizė ir egzegezė.

Jau anksčiau buvo "neformaluose" vienas G. Beresnevičiaus straipsnelis apie "Kleriker".
Ir štai šiandien e. paštu iš vienos uolios katalikės gavau pilną Beresnevičiaus paskaitų konspektą ta tema. Kažkaip neapdairiai G. Beresnevičius buvo įleistas dėstyti į Kauno kunigų seminariją. Tačiau, kai vienas klierikas sugalvojo atsispausdinti jo VDU dėstomų paskaitų konspektą, Gintarui daugiau nebereikėjo dėstyti seminarijoj.
Taigi, jo paskaitos nėra originalus dalykas, o greičiau Eugeno Drewermanno knygos pristatymas. Atrodytų originalios mintys buvo išdėstytos senokai ir net ne Lietuvoj, bet štai ir šiandien laiške kuriame gavau šį tekstą yra toks pristatymas:
"... Atradau begales savo minčių ir jausenos apie katalikybę ir jos sklaidą "ant mūsų"..."
Tai gal ir kitiems katalikams šis tekstas pasirodys nepasenęs ir suteiks progos pasvarstyti.
Aš šį tekstą esu skaitęs kažkada anksčiau. Ne viskas man jame patiko. Nelinkęs aš pritarti Drewermanno egzegezei. O štai katalikiškos terpės psichologinę būseną, tai jis gerai pastebėjo (nežinau, gal situacija jau pasikeitus, rašykite, diskutuokite).
Tekstas neredaguotas ir netaisytas.

Atsisiųsti paskaitų tekstą>>

7 komentarai:

  1. neįtikėtina, kad Da Vincio kodo mixeris ir čia įjungtas didžiausiu greičiu ir plaka žmonėms smegenis..jeigu kunigų seminarijose dėsto tokį brudą, tai tada jau nebežinau, kas šiame gyvenime yra šventa...
    jeibogu, skaitau ir bloga darosi..filosofijos, gelštatai, sapnai, šamanai, vizijos..įdomu,kas jį daleido iki seminarijos dėstomų dalykų tą drewemana, ar kaip jis ten..kakžkoks eklektinis kalambūras jo tas pezalas visas..nes skaityti visą tą mėšlą laiko gaila..
    suprasčiau jeigu jis visą tai parašytų kokiam blogeryje kaip mano, bet kunigams tai dėstyti..nu ką aš žinau..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, neteisingai supratai. Beresnevičius šį kursą dėstė Vytauto Didžiojo universitete, kaip laisvai pasirenkamą dalyką.
    O seminarijoje tai netgi labai reikėtų tokio kurso!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na jei taip manai, stebiuosi..kuom grindi tokį pareikalavimą? Giluminė psichoanalizė,,,ha,,kad mes esam bepročiai anokia čia paslaptis, tik kiekvieno išprotėjimas skirtingo laipsnio, gylio,ilgio ir supratimo..Visada maniau, kad kunigija turėtų būti mūsų tamsuolių šviesuomenė,ruošiama pagal Jėzaus mokymą,,o tai ką perskaičiau šitoj rašliavoj, tai froidistiniai pezalai, kuriems tikrai nematau reikalo skirti dėmesio tiek, kad net reiktų dėstyti kursą.Ypač,kad nematau čia nieko gero, apart suplakto visokių nesąmonių mišinio,be jokios logikos ir sveiko proto..net nesiimu gilintis į visa tai...Laisvai pasirenkamas dalykas, kaip ir tai ar skaityti knygą "Dievai ir demonai" tikrai taip..tik tam laiką gaišti...nematau reikalo šiame trapiame gyvenime..

    AtsakytiPanaikinti
  4. "..net nesiimu gilintis į visa tai.."
    "..nematau reikalo šiame trapiame gyvenime.."

    Nevarginsiu ir aš tavęs savo argumentais ;) Svarbiausia, kad žmogus rinktųsi laisvėje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. pasirinkimas JAU yra prievartos aktas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. paskaiciau kol kas vien tik jusu komentarus, tai kilo itarimas kazkodel, kad tu, Indre, kiek shizofreniskai suvoki prievarta.
    Juk jei pagalvojus, tai ir kvepavimas oru (ir kokiu!) yra prievarta, ir visas gyvenimas apskritai, jei jau taip - ar pati pasirinkai gimti situo laiku sitoje zemes vietoj, kur gimei?
    Tai kam tada taip bijoti kitu dalyku, kuriuos bent is dalies gali (ar bent manaisi galinti/ -s) pasirinkti?
    Laisve rinktis yra atsakomybe, ne prievarta (mano nuomone :))

    o beresneviciui skaityti dar skirsiu laiko. nors ir priverstinai ;) tiesiog idomu :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Su didele meile siunciu dekojimus Autoriui, kuris sugebejes izvelgti milziniskas problemas ir ju istakas, galejo parasyti tai zodziais, nes galvojau kad taip jauciu ir matau as viena. Yra begalo sunku isgyventi viska ant savo kailio, taciau as jauciuosi kaip Tomas, ikises savo pirsta Jezui i zaizdas.. ir kartu pakentejus.. Dziaugiuosi uz kiekviena, kuriam sis tekstas bus parama.

    AtsakytiPanaikinti