sekmadienis, vasario 14, 2010

Apie tinklaraštį

Susiskaičiavau ir skubu pasidalinti - šiam tinklaraščiui metų pradžioje sukako penkeri metukai (tiesa, buvo ir pusmečio priešistorė kitokia forma). Ta proga galima iš naujo apžvelgti pagrindines šio tinklapio įdėjas.

Pirmynis pavadinimas ir žodis adrese - "neformalai". Tenka pripažinti -  skamba iššaukiančiai ir nevienaprasmiškai. Iš komentarų ir kitų atsiliepimų aišku, kad šis žodis buvo ir yra suprantamas labai įvairiai. Vieniems tai kažkas apie visuomenės subkultūras. Kiti, matydami krikščionišką turinį, nutarė, kad tai yra tinklaraštis žmonių, nepriklausančių jokiai bažnyčiai. Tačiau, tuo pavadinimu norėjom pasakyti, kad krikščionybė yra gyvas tikėjimas, apimantis visas žmogiško gyvenimo sritis, o ne formalistinis religingumas.

Dėl rašančių žmonių komandos. Buvo visaip: vieni prisidėjo plėtojant idėją ir dabar tyliai palaiko, kiti aktyviai prisidėjo savo įrašais. Visgi tenka pripažinti, kad tie penkeri metai mūsų bendraautorių gyvenime buvo daug. Su laiku atsirado daugiau žmonių, kuriems šis internetinis projektas tapo savu, kitiems, atrodo, jis pasidarė nebeįdomus. Keitėsi mūsų pačių pažiūros. Kai kas susirado bažnyčią, kai kas suabejojo savo bažnyčios mokymu. Kažkas iš evangeliko tapo kataliku, kai kas atvirkščiai - iš kataliko tapo evangeliku. Taigi išgyvenom ieškojimų, praradimų ir atradimų laiką.

Susibūrę ties šio tinklaraščio idėjomis, visgi mes nesame bendruomenė, o tik gyvo tikėjimo ieškantys žmonės. Kažkas rašo, kažkas pakomentuoja, kažkas tik tyliai perskaito. Neturim kol kas ir didelių ambicijų dėl šio tinklaraščio aktyvumo ar reikšmingumo. Manau, čia buvo gerų įrašų, buvo gerų diskusijų. Patys mokėmės diskutuoti ir ieškojom atsakymų į svarstomus klausimus.

Buvo suorganizuoti keli "neformalų" susitikimai. Ir manau, tai buvo smagus bendravimo, susipažinimo laikas. Vėliau gal dauguma iš mūsų vis buvom įtemptai įsijungę į kitas veiklas ir šią dalį apleidom. Dabar lyg jau laukiam kažkokių naujų vienijančių idėjų. Nemanau, kad turėtume tą reikalą forsuoti, bet tikiuosi, jog tam dar irgi ateis laikas.

Kokia tinklaraščio vieta tarp kitų krikščioniškų tinklapių? Galima tik pasidžiaugti, kad Lietuvoje turim gerų ekumeninių ar atskirų bažnyčių palaikomų profesionalių ir mėgėjiškų tinklapių, kurie skelbia gyvo krikščioniško tikėjimo idėjas. Taigi to, kas mums svarbu, lyg ir netrūksta kitose svetainėse. Bet manau, kad tas mėgėjiškas bandymas su nedidele komanda ar tik keliais bendraminčiais yra geras dalykas. Čia gal ir vėl atitinkame "neformalų" vardą dėl to, kad projektas nėra profesionalus ir tėra palaikomas tik nedaugelio žmonių. Bet tai juk irgi turi savo jaukumo.

Svetainės antraštėje šalia senojo "neformalų" pavadinimo, jau kurį laiką matote ir "Laisvės link". Manau, tai tik kitais žodžiais ir, tikiuosi, aiškiau išreikšta šios svetainės mintis. Mes, krikščionys, tikim, kad Jėzus veda žmones į laisvę. Štai Jo žodžiai: "Jei laikysitės mano mokslo, jūs iš tikro būsite mano mokiniai; jūs pažinsite tiesą, ir tiesa padarys jus laisvus" (Jon 8,31-32). Ir mes suvokiam, kad ta laisvė neateina per vieną dieną. Mes šioje žemėje esam tik tame laisvėjimo proceso kelyje.

Jei jautiesi šių idėjų bendramintis ir turi kuo pasidalinti su kitais - laukiam tavo įnašo šiame tinklaraštyje. Norėdamas prisijungti prie tinklaraščio bendraautorių parašyk šiuo adresu:

O iš bendraautorių ir skaitytojų dabar tikiuosi sulaukti atgarsio šia tema komentaruose.

Taip pat skaitykite:
Kodėl neformalai?
"Neformalams" metai
"Neformalų" susitikimas

2 komentarai:

  1. Nu ką, viską normaliai parašei. Taip ir yra. Aš tai sakyčiau, palik tu tą senąjį pavadinimą. Brando geriau nekaitaliot, tuo labiau, kad ir domenai išpirkti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na tarkim, kad tas "laisvės link" yra kaip pagrindinio pavadinimo komentaras :)
    Ar taip netinka?

    AtsakytiPanaikinti