antradienis, balandžio 26, 2005

Katalikiška mariologija?

Niekam ne paslaptis, kad yra kai kurių krikščioniško mokymo pozicijų dėl kurių skirtingų konfesijų atstovai niekaip nesutaria. Viena tokia pozicija - mokymas apie Mariją. Naršydamas internete radau gerų tendencijų iš katalikiškos pusės.
Štai Antanas Saulaitis SJ paruošė eilę straipsnelių, kuriuose bando paaiškinti, kaip nutiko, kad istorijos eigoje žmonės Marijai ėmė skirti garbinimą taikytiną vienam Dievui. Idėjų autoriai atleidžia Mariją nuo pareigos būti dievaite. Jai tiesiog leidžiama būti savimi. Tuo tarpu Dievui grąžinamos Jo motiniškos savybės.
Kaip tokias idėjas vertina kiti Lietuvos katalikai?
Štai vienas komentaras:
"Jei Saulaitis būtų teologas, jam Vatikanas tikrai uždraustų reikšti tokias erezijas. Bet ir Lietuvai reikia savų Hansų Kiungų."

O čia minėti straipsneliai:
Marija iš Nazareto: Dievo draugė ir pranašė (Šventųjų bendravimo dalininkė).
Marija iš Nazareto: Dievo draugė ir pranašė (Kam priskirtume motinišką veidą).
Marija iš Nazareto: Dievo draugė ir pranašė (Neideali moteris).

Naujas tekstukas skrynioj:
Marija iš Nazareto: Dievo draugė ir pranašė (Tikinti žydė kaimietė, Dievo draugė ir pranašė).

6 komentarai:

  1. Įdomu, o kam atrodo, kad Saulaitis - eretikas? :) Iš kokios perspektyvos vertinimas toks yra?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anas komentaras skrynioj anoniminis, tai nežinau. O šiaip tai konservatyviems katalikams labai nepatinka Saulaičio idėjos. Kažkur jau skaičiau komentarą, kad jis griauna Bažnyčią.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jie dar tures vargo su Moters kultu. Sunku isivaizduoti sita baznycia be kosmines Motinos. Netekusi ketvirtojo Trejybes nario, ji netektu ir dalies savo nariu, kurie susimestu i atskira sekta. Nedrista atsaukti celibato ir gelbetis nuo pedofilijos - rysis pakelti ranka pries Marijos statula?
    Zinoma, pavieniai katalikai skaito Biblija ir pukiai mato, kas joje parasyta. Bet pavieniai keistuoliai ir lieka pavieniai...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pralenkei, Joakimai, į šitą kalusimą ruošiausi ugnį ir sierą nuleisti dar šią savaitę;) bet dabar biški palauksiu, kai ką labai įdomaus radau Biblijoj...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vėl ugnis ir siera :-(. Gal jau ir liguistai reaguoju į Lino komentarus, bet tokia nuostata ir Linas man jau tampa nebeatskiriami. Ar toks Dievo paveikslas yra tavo esybėje? Ar yra vietos meilei, džiaugsmui, ramybei/taikai, kantrybei, malonumui, gerumui, ištikimybei, mandagumui ir susivaldymui? O juk tai - Dvasios vaisiai (Gal 5,22-23), liudijimas, kad Dievas veikia tikinčiam žmoguj.

    Beje, šitą komentarą prašau traktuoti kaip priminimą, paraginimą kreipti dėmesį į šituos dalykus. Nenoriu būti vien kritikas. Norėjau padrąsinti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Yra Simonai, yra, turiu kelias kruopas.
    bet niekada nemaišau, kai reikia kalbėti apie tai, ko kiti nepasako. Nemanau, kad reikia rodyti meilę viskioms nesąmonėms. reikia tiesiog pasakyti - fui, kaka, negražu.
    "Ko verta druska, kai ji netenka sūrumo" - toks, berods, klausimas buvo užduotas.
    Nėra liūdnesnio vaizdo už krikščionį, kuris viską toleruoja, viskam pritaria ir negali prieš nieką pasipriešinti.
    O šiaip siūlau pasidalinti - aš leisiu sierą, o tu - meilę. As patenkinsiu savo karaktierių, o tu pelnysi pagarbą, ir viskas OK;)Paprastas pasaulis.

    AtsakytiPanaikinti