sekmadienis, balandžio 13, 2008

Misija - krikščioniškas kinas


Garsus Balkanų kino režisierius Emir Kusturica prieš keletą metų atsivertė į krikščionybę ir dabar teigia, kad jo misija - kurti krikščionišką kiną.
Apie krikščioniško kino užduotį E.Kusturica sako:
Jis privalo gydyti žmonių sielas. Jame turi būti ypatingas santykis su kiekvienu žiūrovu. Ne kaip su vartotoju. Reikia, kad, pažiūrėję tavo filmą, žmonės pajustų laimę, širdingą džiaugsmą. Džiaugsmą dėl gyvenimo pilnatvės. Ar ne tai - estetinė žmogaus gyvenimo prasmė? Reikia padėti žmogui išsilaisvinti iš baimių, kad jis, pajutęs katarsį, galėtų pasakyti: „Gyvenimas, pilnas sunkumų, tapo lengvesnis“. Jei tu krikščionis ir tavo kūrybos tikslas – padaryti žmogų laimingą, tavo filmas, kaip instrumentas, padės atlikti šią gyvenimo užduotį.
Tiesą sakant, šiais laikais filmuose tik kartkartėmis gali pasirodyti tam tikrų krikščioniškų epizodų. Nors apskritai kinematografijos ir religijos ryšys nulemtas pačios gamtos. Kinas – meno sritis, o menas ir religinis pasaulio pažinimo būdas yra labai artimi. Kai kuri filmą, stengiesi vienu ar kitu būdu paliesti mirties ir gyvenimo temas, o tai – religiniai klausimai. Bet problema - kur kitur: dauguma šiuolaikinių filmų niekaip nepaliečia žmogaus egzistavimo prasmės.
Šiandien kino niekas neskirsto į krikščionišką ir nekrikščionišką, o greičiau į komercinį ir nekomercinį. Šiuolaikinė civilizacija – tai yra rinka – reikalauja tik tokių juostų kurias publika lengvai „suvirškintų“. Be to, manoma,, kad publika mėgsta tik pramoginį kiną, kuris jokiu būdu nesugeba paliesti svarbiausių žmogaus gyvenimo momentų. Kinas turi priversti žmogų susimąstyti esminiais klausimais: „kas yra žmogus?“ ir „kodėl aš gyvenu?“.
bernardinai.lt

Būtų visai įdomu, jei čia tyčia ar netyčia užsukę krikščioniško kino, teatro, muzikos ar kt. menų mėgėjai ar kūrėjai pasidalintų supratimu apie krikščioniškos kūrybos užduotį.

4 komentarai:

  1. Vienas garsiausių (mano nuomone) europinio kino režisierių…

    Tai jau. Kažkaip negirdėjau apie jį. :-) Jei kam įdomu, galite pamatyti jo pasiekimus čia.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui Simonai už pastabą. Jei jau sakai, kad Klaipėdos jo garsumas nepasiekė, tai tuoj einu sušvelninti epiteto.
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nei čia reikia keisti ką, nei ką. :-) Taigi parašei savo nuomonę, o mano neapsišvietimas yra mano paties reikalas. :-) O kokį jo filmą esi matęs? Ar geras?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Didesnę dalį jo filmų esu matęs. Žodžiu, esu fanas. (naujausio "Zoviet" dar nemačiau). O ar jie gali pasirodyti geri tau?. Tai vėl nesinori perlenkti. Man tikrai patinka, o va kritikai vieni giria, kiti peikia; vienus filmus giria, kitus peikia.
    Bet jei tau patinka tragikomedijos stilius; balkanų, romų kultūros egzotiškumas ir gyvybiškumas + balkaniško folko orkestras; dozė psichodelikos; na ir dar gyvenimo teigimas tragikomediškose gyvenimo situacijose, tai rekomenduoju pasižiūrėti pradedant nuo 1995 m.

    AtsakytiPanaikinti