trečiadienis, sausio 11, 2006

Pamąstymas pagal Jn 5, 1-9

„… Jėzus nukeliavo į Jeruzalę. Jeruzalėje, prie Avių vartų, yra maudyklė, hebrajiškai vadinama Betzata, turinti penkias stogines. Jose gulėdavo daugybė ligonių – aklų, raišų, išsekusių. Ten buvo vienas žmogus, išsirgęs trisdešimt aštuonerius metus. Pamatęs jį gultinį ir sužinojęs jį labai seniai sergant, Jėzus paklausė: „Ar norėtum pasveikti?“ Ligonis atsakė: „Viešpatie, aš neturiu žmogaus, kuris, vandeniui sujudėjus, mane įkeltų į tvenkinį. O kol pats nueinu, kitas įlipa greičiau už mane.“ Tada Jėzus tarė: „Kelkis, imk savo gultą ir eik!“ Ir žmogus bematant išgijo, pasiėmė gultą ir pradėjo vaikščioti.“ (Jn 5, 1-9).

Dar vienas pasakojimas apie stebuklą. Šių dienų pasaulyje tokių pasakojimų vis mažiau ir mažiau, girdim apie juos tik pasakose ir Biblijoje. Manau, jog neverta jį čia dabar analizuoti, vis tiek susiginčysim: vieni įrodinės, jog tai – istorinis faktas, kiti prieštaraus, primindami, jog šią istoriją pirmiausia reikia gerokai numitinti, o tik po to apie ją kalbėti. Nesiruošiu daryti nei viena, nei antra. Noriu tik vieno: pasidalinti tuo, ką patyriau pirmą kartą, nebe pirmą kartą skaitydamas šį epizodą.
„Viešpatie, aš neturiu žmogaus …”, ištarė ligonis.„Neturiu žmogaus, kuris man padėtų …”. „Nėra nei vieno žmogaus, kuris manim pasirūpintų …”. O aplink – minia. Vieni atėjo, tikėdamiesi patys išgyti, kiti atvedė ar atnešė savo artimuosius, dar kitus atviliojo smalsumas. „Viešpatie, aš neturiu žmogaus …” Šie žodžiai kirto į paširdžius. Įstrigo ne stebuklas, bet ligonio skausmas. O ką, jeigu tą patį Jėzui pasakys tas nelaimingas žmogus, su kuriuo aš kada nors buvau susitikęs? Tegul tik kartą, tegul tik trumpą akimirką, tegul tik praeidamas pro šalį. Nejaugi jo žvilgsnis man tada nieko nesakė? Ar negirdėjau, kaip šaukia jo širdis? O ką, jeigu jį buvau sutikęs ne kartą ir ne du? Patikėkit, kamantinėju ne ką kitą, bet save patį (keista, nesu ne tik vyno, bet ir vandens padauginęs)…
Toliau noriu pereiti nuo asmeninių prie globalinių klausimų. O ką, jeigu šis ligonio atsakymas-rauda Jėzui, nuaidės kaip kaltinimas ne tik man vienam? O ką, jeigu šis vienišo kenčiančio žmogaus kaltinimas bus skirtas visai parapijai, visai bažnyčiai? „Viešpatie, aš neturiu žmogaus …”, nors „Sandora” ir dalija gautą labdarą, nors visa parapija pamaldose griausmingai Tave garbina. „Viešpatie, aš neturiu žmogaus …”, nors viskas taip gražiai sustyguota, suorganizuota, visi pasiskirstę pareigomis, patvirtinti veiklos planai, nustatyti prioritetai ir pan., ir t.t.
Pabaigai vienas sakinys iš biblinės egzegezės: Betzata arba Betezda reiškia „tekantis vanduo” arba „gailestingumo namai”.
Kur šiandien yra tie gailestingumo namai, kuriuose kiekvienas galėtų rasti pastogę ir tekančio vandens?

Arvydas Malinauskas

6 komentarai:

  1. Taip, klausimas skaudus, tačiau ar ne svarbesnis yra atsakymas?
    Jezus i toki skunda atsake:"KELKIS". Man atrodo, kad mes dažnai gulime 18 metu be reikalo ir laukiame kazko is žmoniu, kai mums reikia laukti is Dievo.
    Kur yra Gailestingumo namai?
    Ten kur isties yra Jezus, o ne ten, kur mes galvojame,ar kur mums tvirtina, kad Jis yra.

    Jei kazkas guli ir blogi zmones jo nepakelia, tai jis guli ne toj vietoj.
    Pakelia Dievas, zmones ir neturi teises uzimti sitos vietos. O jei savo gerais darbais taip daro, tiesiog Jezus tampa nebereikalingas, viskas padaroma ir be jo. Tai jau yra religija, kai zmogus stengiasi pakeisti Dievo veikima.

    AtsakytiPanaikinti
  2. palauk, linai - tai nesupratau, žmonės neturi teisės padėti vargšui, ligotam ar kitaip atstumtam? o tai apie ką jėzus kalbėjo mt 25,31-46? ar nebus taip, kaip tiems, kurie nusisuko nuo tokių, kurie klausė jėzaus: „kada gi mes tave matėme alkaną ar ištroškusį, ar keleivį, ar nuogą, ar ligonį, ar kalinį ir tau nepatarnavome?“

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, jog Viespats rodo savo gailestinguma per zmones ir minstina sirdi, kad galetume tai padaryti. Nors padeti gali nebutinai krikscionys. Gailestingo samariecio tikejimas buvo didesnis, negu pro sali praejusio kunigo ir levito (nors jie tikriausiai geriau ismane Rastus). Sutinku, jog padeti zmogui taip, kad jo gyvenimas pasikeistu gali tik Dievas ir tik Jis vienas daro stebuklus. Bet Jis tiems stebuklams ir gailestingumui juk naudoja musu rankas ir musu kojas.O del to zmogaus is pasakojimo, tai jis neatsake i tiesiai uzduota klausima.Isivaizduoju, jei as ilgai sirgciau kokia liga ir manes paklaustu:" Ar nori pasveikti?" Logiska galvoti, jog atsakymas yra:"Taip, noriu". Bet kai ilgai sergi, tai gali prarasti vilti pasveikti. Tada pradedi issisukineti:"Negaliu pasveikti, nes jokie vaistai jau nepadeda. Negaliu, nes nerandu gero specialisto" ir t.t.
    "Negaliu pasveikti, nes neturiu zmogaus..", bet ar nori pasveikti? Manau, jog tas zmogus buvo priprates prie savo ligos, o ne del to, kad nebuvo salia zmogaus. Todel jam tik Dievo gailestingumas ir galejo padeti.. Visgi Arvydas teisus simtu procentu ir tikiu, jog Viespats nori atkreipti mano demesi i salia esanti ir panaudoti geriems darbams. Taip, zmones pakelia Dievas. Niekas Jo vietos tikrai neuzima. Bet Jis naudoja musu rankas, kojas, balsus ir visa musu gyvenima, jei Jam pavedam save :)
    Regina

    AtsakytiPanaikinti
  4. Simonai, zinoma, kad neneigiu, mes ir turime padeti kitiems, tai kas yra liepta, tas ir yra liepta, bet zmogus negali uzimti Dievo vietos kito zmogaus gyvenime, todel neteisinga ir kartais plakti save -tam nepadejau, ir tam ir tam.
    Galima uzduoti kalusima, kodel sirgo tas zmogus 18 metu? Tam, kad ateitų Jezus (tik nepagalvok, kad teisinu nejautruma kitu atzvilgiu).
    Argi nesi niekad buves tokioj vietoj, kur laaabai norejai padeti zmogui, bet neistengei? Manau, kad visi ten pabuvojome ne karta, tada supranti - jei cia neateis Jezus, niekas nepasikeis.
    Is uolumo mes savo rankomis kruvinom israusiam kudras ir i jas tempiam visus ligonius...Itempi, o jie vis tiek nepasveiksta, paskui galvoji kodel? Todel, kad Jezaus nebuvo, tik musu darbai.
    Mano galva, tai plonyte linija, kuri skiria malone nuo darbu. Bet ji yra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. duosiu palyginima,,,
    dirbu parduotuvej...pries Kaledas vyko akcija paremkite alkstancius vaikus,,,kas kiek gali nuperka akcijai skirtu kruopu ar dar kokio slamsto,,tikrai ne geriausiu prekiu,kas be ko,,
    delioju prekes,,prie manes privaro klierikas,visas svytintis,,juk toki dievo darba atlieka,,,sakau,,,tai gal suveiksit ir man kokiu kruopu? klierikas GILIAI SUSIMASTE,,,supratau,,negausiu as tu kruopu..juk atrodau gana patraukliai,,i bomza nepanasi,,kam mas tos kruopos>? sakau,,"gerai gerai, nereikia,,pajuokavau" va taip ir prasilenkem,,
    realiai gaut uz dyka kruopu tuo momentu butu buve ne prosali,,bet ka gi toks gyvenimas,,sventieji puodus lipdo,,,o as juos dauzau..

    AtsakytiPanaikinti
  6. ...del stebuklu. kartais pagalvoju, jog Viespats savo potencialius stebuklus isdalino kartu su savo Asmens pazinimu. Ir tebedalina. Juk tiek potencialiu krikscioniu zino, jog reikia (ir kaip deretu...) myleti savo artima.
    Ir tikrai, sutikus elgetos akis, pamacius ligonio negalia, noris KAZKA jiems padaryti. Ne Dieva atstoti, bet bent jau ne apsimesti, nepraeiti pro sali. Kito zmogaus priemimas kai kam gali irgi TAPTI stebuklu.
    O pati kazkada gavau pamoka, jog labiausiai padesiu kitiems atlikdama tai, kas man patiketa.

    ...tik elgetos ir ligoniai nebutinai turi gatvese ar pakelese voliotis. ju kur kas daugiau (jei ziuret sirdies akimis;) - - -
    Arvydai, grazus tavo pastebejimai

    AtsakytiPanaikinti