ketvirtadienis, rugsėjo 01, 2005

Kunigas, kaimenė ir jo žmona

Rev. Michael ScheipRev. Michael Scheip, buvęs vedęs liuteronų kunigas, atsivertęs į katalikybę ir toliau vykdo savo apaštalinę tarnystę.

2005 m. liepos 27 d. internetinė svetainė "St. Petersburg Floridian" pateikė straipsnį apie retą (mažiau, nei 100) atvejį, kuomet katalikų kunigas yra oficialiai vedęs. Su žmona jie susituokę jau 24 metus ir augina penkis 9-21 metų sūnus. Katalikų Bažnyčia kunigams celibato laikytis prisakė XI amžiuje.

Visas straipsnis angliškai »

Pastaba: Simono puslapyje prasidėjo įdomi diskusija šia tema. Skaitykit »

14 komentarų:

  1. oba geras... visai idomu...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip galėtų daryti jauni Lietuvos kunigai - pradėti nuo liuteronų, vesti, po to persiversti į katalikus. Ką besakysi, katalikų kunigų pajamos Lietuvoje didesnės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. nu nu... nukištų vyskupas į kokį bažnytkaimį su prakiurusiu bažnyčios stogu, tai ar tik nereikėtų batono džiovinti... o kai kur tai ir normaliai... ai, neskaičiuokim svetimų pinigų...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pas Simona įdomi diskusija šia tema parėjo. Skaitykit

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. atsiprašau, kad piktai atsakiau į piktą komentarą. savo komentarą ištyriniau kartu su piktuoju komentaru.

    būtų gerai, jei ne katalikų bažnyčia žlugtų, o žlugtų mūsų pyktis ir neteisybė - kad tarptų mumyse malonė, brandus sudraudimas, konstruktyvi, o ne destruktyvi kritika.

    vėlgi, sakau: mea maxima culpa. buvau inspiruotas tsk įrašo (angliškai).

    AtsakytiPanaikinti
  7. mane asmeniskai tai biski prajuokino šitas tekstukas:D jau nepykit,,jus turbut čia rimtai taip,.,,,tai sakau, čia tas pats kaip su nemėgstama specialybe,,įstojau, nepatiko, perstojau kitur...čia daugiau į Petro komentarą replikuoju:D
    kažkodėl visiems kliūna celibatas..jeigu tai tokia didelė problema tikrai niekas neverčia eiti ten, kur negali. Juoka kelia, kai nueina,o poto šunkelių ieško, kaip čia išvengus. gyvenam XXI amžiuj ir vis dar nesugebam savęs pažinti...ypač kai norisi apžioti daug, o sukramtyti nesigauna...čia aš ir kunigas, ir tėvas ir dar nežinia kas....ai bet čia tik mano nereikšminga nuomonė...yra žmonių, kurie viską suspėja ir daug apžioja ir daug sukramto...:Dlinkiu sėkmės:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. indre,

    stojimai, perstojimai... na, nežinau. o tu jau viską iš anksto jau žinai, nuo pat gimimo? juk žmogus "įstojį", o po to ir toliau "mokaisi". jei tau atrodo, kad kažką išaugai, sąžininga sau yra "perstoti" į magistrantūrą. čia viską kalbu apie suvokimą, kas ne būtinai būtų tikrovė.

    vienaip ar kitaip, žmogus padarė sprendimą. neatrodytų, kad jis būtų buvęs anksčiau liuteronu, kad tik po to katalikų kunigas būdamas turėtų žmoną. bent jau iš angliškojo straipsnio visiškai to nesimato. kaip minėta, jis vedęs jau 24 ar kiek ten jau metų...

    o dėl katalikų, tai su celibatu susijusi problema yra tikrai ryški vakarų pasaulyje. niekas nebenori kunigauti - būtent todėl, kad žmonos negalės turėti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. nea Simonai,as tik replikavau Petrui., kad pati tendencija eiti "kazkur" del kazkokios gerybes, o paskui "persibazuoti" kitur-del kitos gerybes, is esmes, tame nematau nieko gero.Jeigu tai yra samoningas lakstymas, tai manau jis nieko neduoda. Ar nebent is tos operos, kad gyvenimas duotas tam, kad viska isbandytum? čia jau galima ir nusigrybauti.O apskritai, tai nelabai suprantu tokio kardinalaus pasikeitimo, buvo liuteronu, 24 metus su savo zmona ir viskas buvo ciki, bet staiga atsiranda kazkoks (man neaiskus) noras/apsiprendimas tapti kataliku, kur tai(vedybos kunigams) draudziama, ir prasideda "novatoriškumas" tipo originalu, ar kažkas tokio kas veda prie celibato panaikinimo?...na nežinau, čia galima įvairiai interpretuoti.. bet man regis, kad pasirinkus ir apsisprendus, o tuo labiau tame isgyvenus nemažą laiką, staiga pereiti i katalikybe??? KOdėl? kas tokio yra katalikybėj, ko nera liuteronuose? ar ten Dievo mažiau?:D sakau,,neimk už rimtą mano svaisčiojimų,man vėl malonu atsirasti pas jus;D

    AtsakytiPanaikinti
  10. na, mums ne ką maloniau, kad tu sugrįžai. o tavo komentarų negaliu nepriimti rimtai. man atrodo, kad visai normalu, jei žmogus, kad ir daugelį metų išbuvęs vienoje šakoje, atranda kažką kitoje. tokio žingsnio užuomazgos galėjo būti kur kas toliau. na, o jei katalikai atpažino, kad tas žmogus turi ganytojo dovanas, tai jiems už tai tik pliusas.

    beje, celibatas nėra nekeičiama rkb (romos katalikų bažnyčios) dogma. tai - tik bažnytinė tradicija iš mažosios raidės. besikeičiant sąlygoms, ši tradicija gali būti atšaukta. tačiau, manau, katalikai tokią problemą gali pradėti spręsti ir kitaip - siųsdama misionierius iš taip vadinamo "trečiojo pasaulio" šalių. ar įsivaizduojat tokį dalyką - katalikų misionieriai lietuvoj, "marijos žemėj"? bet juoktis mažai dėl ko yra. tai tik byloja apie bendrą europos ir kitų vakarų šalių sekuliarizaciją, gyvenimą be dievo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nu aš tą perėjimą tai net labai suprantu. Žmogus ieško atskymų ir savo kelio visą gyvenimą. Svarbu kad jis elgtųsi pagal savo sąžinę.
    O čia bajaris - įsivaizduokim dabar Simoną perėjusi pas katalikus. Stovi su sutana ir blizgučiais išsiuvinėtu arnotu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. na tai as ir sakau,,,pastovumas manau yra tik teigiama savybe.. kaip sakoma, kas butu jeigu pradejes arti vaga imtum sokinet kaip kiskis po visa lauka:D manau nieko gero:D kas zino, gal Simonas ir neblogai atrodytu su sutana:D he he he

    AtsakytiPanaikinti
  13. ir dar...

    atrasti kitose sakose gali daug ka,,gali netgi budismo elementus isimyleti,,,ar dar velniai zino ka,gali netgi juos praktikuoti savo asmeniniame gyvenime,,bet jeigu apsisprendei laikytis celibato, tai nemanau, kad yra gerai jeigu po 24 metu imi ir persigalvoji,,zinoma kai kam taip nutinka, nieko negaliu gincyti ar teigti,,kaip ir atvirksciai bunant liuteronu 24 metus uzsimanyti keisti net ne savo ispazistama "vaga" pereiti i kita, kur tai neispazystama.Zodziu Dievo keliai nezinomi,,o kataliku misioniu pacioj Lietuvoj labai lengvai isivaizduoju, nes dabar esant tiek skirtingu konfesiju, katalikai tarsi nueina i antra plana,,,taciau tai nera tai, kad reiktu visus atversdineti i katalikybe,,,tiesiog darosi viskas labai misru ir kosmopolitiska...viskas leidziama, viskas reikalinga,,viskas naudinga,,,bet ar tikrai taip yra,,tai dar didelis klausimas...gal mes tiesiog per daug priprate prie tradicijos ir senos tvarkos, ir sunku suprasti kaip cia galima kitaip? gal ir taip,,,bet tradicija visada laikiau vertybe,,ir konservatyvumas su sviezia dvasia visada yra gyvas ir naujas,,,tuolabiau yra tvirtesnis ir turi geresnius pamatus. Cia kalbu labai rimtai Simonai:D

    AtsakytiPanaikinti
  14. būtent, niekas ir neišsižadėjo celibato. jis turėjo žmoną, buvo liuteronų kunigas. ir tik po to atsivertė į katalikybę. na, "atsivertė", matyt, per stiprus žodis (kai kuriems skaitytojams gal ir per silpnas) - atrado kažką ten. sprendimas brendo ir, vieną dieną, realizavosi. nematau čia nieko keisto. nematau ir išdavystės. tuo labiau - nepažįstu to žmogaus, nesu su juo kalbėjęsis. gal jis - pikčiurna ir niurzglius, ir viską padarė "dėl bapkių", o gal ir doras, rūpestingas ganytojas. gal jis tai padarė lengva ranka, o gal ir tikrai viską gerai apsvarstęs. kas žino? gal kuris jį pažįstat?

    AtsakytiPanaikinti