ketvirtadienis, gruodžio 29, 2005

Meilė ir pažinimas (Ef 3,17-19)

... kad Kristus per tikėjimą gyventų jūsų širdyse ir jūs, įsišakniję ir įsitvirtinę meilėje, gebėtumėte suvokti kartu su visais šventaisiais, koks yra plotis, ir ilgis, ir aukštis, ir gylis, ir pažinti Kristaus meilę, kuri pranoksta bet kokį žinojimą, kad būtumėte pripildyti visos Kristaus pilnybės (Ef 3,17-19).

Skaitant šią Laiško efeziečiams vietą, toptelėjo galvon, kad krikščionys, skelbdami vis naujas ir naujas dogmas, pro ausis arba pro akis praleisdavo žodžius čia esančius apie meilę ir pažinimą. Siekdami kuo daugiau pažint, suprast ir svajodami įsirėmint Dievą savo intelekto rėmuose, pamiršo tai, kas svarbiausia. Paulius, kalbėdamas apie visokį pažinimą viršijančią meilę, nebuvo nei novatorius, nei revoliucionierius. Jis tik prisiminė, ko mokė Jėzus (Evangelija pagal Joną 13 sk. 34-35 eil.) Aišku išradinėti ir skelbti dogmas yra daug paprasčiau negu mylėti. Aišku, daug paprasčiau išvaryti už įstatymo (kieno?) ribų tuos, kurie tau nepatinka, negu sėsti kartu su jais už vieno stalo ir dalintis duona (o jeigu pačiam pritrūks...?).

Arvydas Malinauskas

5 komentarai:

  1. Joo... Arvydas pataike i desimtuka. Aciu uz priminima:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būtent dėl šių žodžių man skaudu kai broliai katalikai meldžiasi: "Viešpatie, nesu vertas, kad ateitum į mano širdį, bet tik tark žodį ir mano siela pasveiks". Norisi šaukti: "nors ir esu nevertas, bet ateik į mano širdį, išvalyk ją Šventosios Dvasios pagalba ir apsigyvenk, nes tik Tu gali išmokyti mano širdį, kaip iš tiesų reikia MYLĖTI".

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kad čia broliai katalikai perfrazuoja Raštą: „„Viešpatie, nesivargink! Aš nesu vertas, kad užeitum po mano stogu. Aš taip pat nelaikiau savęs vertu ateiti pas tave. Bet tark žodį, ir tepasveiksta mano tarnas!“ (Lk 7,6-7)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sorry, arčiau tikslo yra Mato variantas: „Viešpatie, nesu vertas, kad užeitum po mano stogu, bet tik tark žodį, ir mano tarnas pasveiks“ (Mt 8,8).

    AtsakytiPanaikinti
  5. man tai viskas gerai cia su ta malda. kaip krikscioniai meldzias taip ir yra, manau. nes Visagalis gali tik tart zodi, jei tik Jis panores ir bet kokia siela pasveiks. Bet reikia kad jis panoretu. Vadinas mes turim but to verti...Jo akimis.

    AtsakytiPanaikinti