trečiadienis, birželio 20, 2007

Teresėlė ir Leninas

Atostogaudamas daug klausiau radijo, ypač man įstrigo pasakojimai apie katalikų organizuotą žygį - Teresėlės palaikų rodymą ir vežiojimą po Lietuvą. Ko tik neprisiklausiau - ašaringos moterys dūsavo, kaip jose apsigyveno Teresėlės dvasia, kiti pasakojo, kad tiesiog juto, kaip Teresėlė fiziškai yra greta ir patyrė vadinamąjį "šventųjų bendravimą", stebuklus ir t.t.Tiesa, pasakotojai jautėsi kiek nejaukiai ir patys suprato, kad jų lyrizmas prie mirusio žmogaus palaikų vežiojimo atrodo keistai, o kai kada ir kvailai, tad būtinai pridurdavo:"Tai suprasti galima tik tikėjimu, o ne protu".
Klausant šitų postringavimų norisi pasakyti, kad tikėjimas remiasi Dievu ir Jo žodžiu, o jei nereikai tikėjimo proto, tai Dievas jo mums ir nebūtų davęs. Šiuo atveju panašu, kad kai kurie žmonės proto patys atsisako klausyti ir bando dangstytis "tikėjimu". Tikėjimas negali remtis nabašninko tampymu po pasaulį. "Kūnas be dvasios yra miręs", -sako Biblija ir jokio lyrizmo ir dvasingumo. "Iš dulkės kilai, dulke virsi",- sakoma Pradžios knygoje.
Miręs kūnas tėra kūnas, kuriame nieko nėra ir būti negali, tai tas pats kas nešioti gyvatės odos išnarą ir aiškinti, kad čia yra gyvatė.Katalikybė atsakinga už tai, kad parodo tikėjimą, kaip kažkokių keistuolių ir nevispročių susirinkimą, garbinančių mirtį ir atliekančių keistus ritualus. Leiskite paklausti, kur katalikiškas triūbinamas mirusiųjų pagerbimas, kai mirusį žmogų tampo po pasaulį?
Arba dar gražiau - tūlas katalikų docentas aiškina, kad kaip duona sulaužoma per vakarienę, taip ir "šventųjų" palaikai padalinami dalimis, kad visiems atitektų. Kas čia dabar? ne tik kad ramybės neduoda, bet dar ir gabalais sukapoja kūną - jokiu "tikėjimu" to nepridengsi, nes mano galva, tai elementariai nežmoniška.Ir Dievas kišti prie tokių nesąmonių negalima, net nusikalstama.
Beje, kaip paskutinį argumentą galiu pasakyti, kad yra dar vienas galingas neužkastas kūnas - Lenino. Tik komunistai nesugalvoja jo sukapoti į gabalus ir išsiuntinėti po pasaulį, kad komunizmas sparčiau plistų. Įsivaizduokit, kas darytųsi, jei kas nors pateiktų tokią įdėją?
Beje, vežioti Lenimo palaikus po pasaulį jau buvo sumanyta, bet komunistai pasipriešino - čia ne cirkas, o miręs žmogus, kurį gerbti reikia, tada buvo tokia jų nuomonė ir pozicija.

Autorius: Linas

12 komentarų:

  1. Pasirašyčiau po kiekvienu žodžiu šiame straipsnelyje!
    Dėkui, Linai, gražiai sudėliojai.
    Aš tai stengiausi nė nesiklausyti apie visa tai, kuomet TAI vyko. Pernelyg sunku net galvoti apie tokią "evangelizaciją".
    Kita vertus, kai pagalvoji...
    Ar yra skirtumas, kuomet "nusigrybauja" visai į dausas, ar tik į jų prieangius? Ir tai taikytina ne vien romiečiams katalikiečiams.
    Apstu sunkiai suvokiamų dalykų... bažnyčių praktikose (pvz., paminklų arba automobilių šventinimas - kas tai? Ir ne tik tai).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki! Sutinku pilnai ir aš,kad nereikia persistengti.Dievas mums davė 10 įsakymų ir jau vien jų vykdymas pakeistų pasaulį į gerąją pusę.Tušti veiksmai kaip ir tušti žodžiai- nieko neduoda.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Idomu ar autorius yra tikintis?I ka tiki? O del mirusios Lenino-ten jau ne Leninas:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nežinau, vyrai. Aš tik bandau išmokti pamoką, kad kaip tai darai yra tiek pat svarbu, kiek ir darai...

    AtsakytiPanaikinti
  5. matyt katalikai daug kur persistengia kaip ir visi zmones...
    o ypac vertindami protu ar tikejimu, nes taip gaunasi klad ivyksta asmeninis vertinimas ir pozicija, kuri kazka reiskia..

    'kunas be dvasios yra mires'-manau ties tuo ir reiktu apsistoti.

    is dulkes kilai,dulke virsi,,,visi mes esam nereiksmingi padarai,,,ko cia strojintis,kad kazkas baisiai susireiksmines yra? gyvenimas toks trapus, dar neismoke gerbti gyvuju jau mokomes gerbti mirusius,,,ka as zinau..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Teo, kuo tikiu - Nikėjos išpažinimą galėčiau pacituoti.

    Žinot, nemoku švelniai ir aptakiai rašyt, manau, kriščionių bėda yra ta, kad jie nenori konfrontuot net su akivaizdžiom nesamonem, sutinku,kad visi pjauna kartais grybus, tai galima pateisint visi esam žmonės, tačiau, kai akivaizdi klaida iškeliama iki garbinimo, tylėti negalima.
    kur ji bebūtų, ar vienoj religinėj organizacijos ar kitoj.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Manau, kad galejo katalikai sugalvoti kita buda visiems priminti Tereseles mokyma, nei vezioti jos palaikus po pasauli. Uztektu ir karmelitu desanto :) Bet deje - atrodo, kad visi patenkinti isleisdami milijonus palaiku pervezzimui, nei verciau panaudodami juos naslaiciams ar beglobiams senelias aprupinti???

    AtsakytiPanaikinti
  8. Noja, norėjau paklausti, kiek vidutiniškai per mėnesį išleidi pinigų našlaičių ir beglobių senelių aprūpinimui? Tiksliau, neatsakinėk. Čia - tavo ir Dievo reikalas. Čia - tik gerų intencijų pasitikrinimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. simonai, būtų gražu, kad klausdamas kito tokiu intyniu piniginiu klausimu, ir tu tą rūpesti skaičiais deklaruotum:)
    O jei tau Teresėlės palaikų vežiojimas didžiai prasmingas, tai galiu ir aš kažkiek, labai nedaug, pridėti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na, Robertui sakiau, kad pratrintų mano komentarą, nes jis mane paprotino, kad noja kaip tik daug dirbo su vaikais. (?) Bet Robertas sakė, kad bus proga kitiems pasitikrinti savo dosnumą. O klausiau todėl, kad Judas taip pat bandė barti nusidėjėlę, kuri brangiais tepalais jam kojas trynė, bet Evangelija kalba, kad jam tie vargšai buvo nė motais, nes buvo vagis ir pats grobstė iš kasos. Taigi, kartais deklaruojame tai, ko širdy nėra. Tik todėl ir komentavau, pasitikrinimui.

    O jei manęs paklaustumėt, tai aš taip pat nedaug prasmės matau tuos, kad ir kokios nuostabios mergaitės, kaulelius vežioti. Kaip jau minėjau, komentaras mano apie ką kitką buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. kaulelius vežioja su intensija atgaivinti mirusius tikinciuosius, stai ir baigtas kriukis;)

    bet Dievas jeigu ka yra gyvuju dievas.taip NT parasyta.poto seka Jezaus zodziai:jus labai klystate.
    taigi tereseles palaiku tasymas tik eiline zmoniu klaida.

    AtsakytiPanaikinti
  12. neturit ka veikt?

    AtsakytiPanaikinti