antradienis, vasario 22, 2005

Kodėl neformalai?

Taigi, čia pabandysiu pamąstyti apie ši internetinį projektėlį. Kadangi tai kolektyvinis darbas, todėl nebūtinai kitiems šio projektėlio kūrėjams atrodys taip pat, kaip man. "Neformalai" juk - mes :)
Taigi, kas tie "neformalai". Žodynuose tokio žodžio nepastebėjau. Taigi, turim šiokią tokią interpretacijos laisvę.
Jau kai kas yra pasisakęs, kad neformalai, tai protestuotojai prieš kažką, o anam pasisakiusiam nepatinka tokie. Na susimąsčiau, ar iš ties čia tokie protestuotojai esam? Galbūt...
Dabar jau pabandysiu pasiremti žodynais. Jei nėra žodžio "neformalai", tai gal surasim prieš ką šie neformalai galėtų protestuoti.

formalizmas [pranc. formalisme, lot. formalis - susijęs su forma] 1. formos absoliutinimas, smulkmeniškas laikymasis įsigalėjusių normų, nuostatų, nesigilinant į jų esmę, pedantiškumas, skrupulingumas; [...] 3. moralinio dogmatizmo atmaina; reiškiasi kaip griežtas, nekritiškas dorovės normų, etiketo, papročių laikymasis net tada, kai realioje gyvenimo situacijoje tai yra beprasmiška, komiška, žalinga; [...]
formalus [...] 3. nesiskaitantis su dalyko esme, padarytas dėl akių, neesminis.
(Tarptautinių žodžių žodynas, (c) Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985)

Iš dar vieno žodyno:
formalizmas (2) 1. smulkmeniškas laikymasis nustatytų formų, net kenkiant reikalo esmei: Biurokratinis [...]
formalus, i (4) 2. paremtas forma, o ne esme: Formalūs santykiai. [...]
(Dabartinės lietuvių kalbos žodynas)

Taigi, neslėpsiu, formalizmas man nepatinka. Todėl ir "neformalai". Kadangi projektėlis yra krikščioniškas, todėl ir sakau, kad laikas krikščionybei atsikratyti nereikalingo formalizmo.
Taigi, atsikratom formalizmo ir žiūrim, ką turim. Ogi turim labai daug ką. Turim Dievo dovanotą laisvę. Ir kai įsižiūrim į Jėzaus mokslą, tai ir pamatom, kad tai nėra religinio formalizmo skelbimas, o meilės ir laisvės skelbimas.
Dievo veikimo negalime uždaryti į kažkokias patalpas, apibrėžti kažkokiom nekintančiom taisyklėm, negali kažkokia organizacija nusisavinti visų teisių į Dievą. Dievas ir pats yra laisvas ir kitiems teikia laisvę.
Ir Dievas duoda žmogui laisvę visose jo gyvenimo srityse. Jėzus atėjo išlaisvinti visą žmogų. Ir jei pažiūrėsim į Jėzaus veiklą, tai Jis labai didelį dėmesį skyrė žmogaus išlaisvinimui iš religinio formalizmo.
Noriu pasakyti, kad savoka "neformalai" yra simbolinė. Niekas juk taip nenori vadintis gyvenime, bet ji man pasirodė pakankamai taikli šiuo momentu apibrėžti krikščionybėje tuos, kurie drįsta suabejoti nusistovėjusia religine sistema; tuos, kurie nusprendžia, kad tikėjimas praktiškame gyvenime yra žymiai svarbiau už religinius ritualus; kurie nebijo pasiimti savo laisvės ir joje sažiningai apie viską pamąstyti be jokių išankstinių nusistatymų.
Esam žmonės ir negalime atmesti formos. Bet forma ir formalizmas nėra tas pats. Mes gauname laisvę, kad galėtume mylėti, galėtume kurti, galėtume džiaugtis ir būti dėkingi. Taigi, apsidairykite savo gyvenime - kiek daug erdvės...
Esam socialios būtybės, todėl negalim kiekvienas sau užsidaryti. Mes bendraujame, įsipareigojame. Tačiau vėlgi nepritariu tokiems socialiniams dariniams, kurie vietoj to, kad suteiktų progą žmogui atsiskleisti, jį psichologiškai ir sociališkai žlugdo, atima jo laisvę.

Dar skaitykite:
"Neformalams" metai
"Neformalų" susitikimas

27 komentarai:

  1. jus nuostabūs,neformalai:)idesiu i favorites:)normaliai mastot.ir as neformalė...telaimina Dievas.su pagarba:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui anonimine neformale ;)
    Jei kitą kartą ir vardą prirašytum, tai būt dar smagiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikrai jus nuostabus. formalas Jonas

    AtsakytiPanaikinti
  4. Eh, neturit jus ka veikt kaip malt s*** apie nieka. Pakeiskit zodi Dievas i troliai ir tokia pati nesamone gausis. Jeigu norit puoselet laisves ir meiles idejas, puoselekit humanizmo, mokslo ir kitas nereliginio-dvasingumo sistezes idejas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu, kad aš ne iš trolių ir ne iš humanizmo, o iš Dievo gaunu laisvę ir meilę.

    AtsakytiPanaikinti
  6. nu,patiko man cia, apie trolius ir Dieva :) iseitu, jei moksle ka nors supainiotum(esminius saltinius etc),tai irgi ..nieko tokio?!? o troliai siaip man patinka.draugiski jie,bent jau T.Janson knygose;) gal, Andriau,tau irgi reiktu,uzuot trolius Dievo vieton brukus,imt su Juo ir ...susidaraugaut? ;)neformalai padetu.ar ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ooo, yessss!!! Galų gale radau vietą, kur iš manęs niekas nesijuoks ir neknis proto paskaitomis apie tikėjimo žalą protui :)

    Fantastika, šaunuoliai. :)

    G.N.

    AtsakytiPanaikinti
  8. deja as netikiu dievu,bet sutinku su siais teiginiais...kokia prasme apgaudineti pacius save,slepti savo prigimti..tai juk savo sielos kankinimas..ko vertos siocialines ir dorovines normos,jeigu jos priestarauja tavo prigimciai...vistiek anksciau ar veliau nusiimsi tas bjaurias kaukes ir tapsi savimi,na o jeigu ne...zmogau man gaila taves,nes tavo gyvenimas buvo bevertis...

    AtsakytiPanaikinti
  9. ne suprantu ka ce paraset..bet man jusu mastymas patinka kazkaip laisvesni na vnz mano nuomone as uz sita dalyka

    AtsakytiPanaikinti
  10. as pati esu neformale.musu mastymas paprasciausiai yra kitoks.nesuprantantiems musu ir neturintiems tolerancijos galiu pasakyti:jus nesuprantate musu nes nenorite suprasti...o ko nesupranti to bijai...argi ne taip?:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. (raso neformale kuri parase komentara geguzes 05,2006 8:37) as netikiu dievu,net nemanau kad tox egzistuoja.as tikiu...SAVIMI.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dekui uz informacija kas yra neformalas, supratau, kad ir as tokia esu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. aš manau, kad neforamlai yra tiesiog žmonės, kurie nėra tokie, kaip visa likusi visuomenė... tai galime laikyti FORMALUMU... Visi vienodi, elgiasi lygiai taip pat, mastymas visų vienodas... Visų idealizmai vienodi, visi nori tik pinigų, šlovės, garbės ir bando "pastatyti" save į vos ne supermeno vietą, nors visiškai nesupranta kas yra gyvenimas...
    Neformalai neatsiejama mūsų visuomenės dalis, ir manau visi neformalai turėtų didžiuotis, kad jie kitokie negu visi... O ne dar vienas šabloniškas žmogų primenantis padaras vaikščiojantis iš taško A į tašką B su tikslu pakeliui sutikti ką nors ir primušti ar pan.. Juk pripažinkime, mūsų visuomenė prastėja...Su lig kiekviena diena blogiau.. Ir tie patys neformalai... Po šiai dienai nelabai daugelį neformalais besidedančius žmones galima laikyti neforamlais... kai matai neformalą, kuris kalba apie mobus, "razborkes" ir kitokius tiesiog visiškai ne neformališkus dalykus darosi baisu, aišku nepradėsime kalbėti apie žmonių amžių.... Visuomenė bunka.. Ir tik Neformalai gali išlaikyti šį tą savotiško...



    Bendraminčių laiškų laukiu gyvas.lavonas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  14. Zaviuosi laisvais zmonemis vadinanciais save neformalais. Taciau priskirti save "neformalams" yra tik dar vienas formalus kelias atrasti savo vieta po saule. Filosofinis-ideologinis gal klausimas, bet kam sprausti save i remus kurie apribos iki formalaus "neformalo" lygio :)? Visai nesvarbu kaip save vadinsi ir kokiai visuomenes grupei prisiskirsi. Visa ko esme yra paprasciausais balansas, distanciju islaikymas laike, erdveje ir sociumuose. Arba, kitaip sakant, saiko jausmas. Nepersivalgykit neformalumo, nepersivalgykit dievobaimingumo, bet ir Dievui i veida nespjaukit tie, kuriems egoizmas tapo kultu...

    Taip viskas paprasta - nepersivalgyti, nebadauti, per daug nepykti ir per daug nedalyti. Per daug nemyleti bet ir neuzmirsti, nekalbeti per daug bet ir netyleti, eiti i teatra, bet netapti "teatralu", nesukti galvos kai kisenes tuscios, bet ir nesedeti apsiverkus, kad jos tuscios... Pamastykit apie tai. Kai aiskiai suvoksit kokia didele tiesa slypi posakyje "aukso vidurys" suprasit, kad sociumu grupes ar savotiskos "kastos" yra visai nesvarbu.

    Niekada nesistengiau "prirasyti" save kokiai nors visuomenes grupei ir zinot, esu laimingas. O mastantis zmogus nebutinai tik neformalas. Yra mastanciu (ir idomiai!!) ir panku ir fifu ir metaliugu visokiu... Gal, sakyciau, skiriasi tik saviraiskos formos.

    Bandyti pakelti save auksciau kitu - baisi klaida. Net ir nerealiai mastanciam neformalui :)

    Kazkada ziuredavau i paprastus, ne per daug apsiskaiciusius zmones, kartais tiesiog kaimiecius ir galvodavau, kad jie tamsus ir neidomus, kad jie zemiau manes. Bet kaip as klydau ir kaip neteisinga yra buti kategoriskam.

    Atradau, kad ju paprastumas turi savotisko sarmo ir kaifo. Ir verta pasimokyti is ju buti tiesiog paprastu - verta pamatyti ju akis, kai svyti laime ir suvokti netiketai, kad jie gali buti laimingi. Ir kad galbut tavo "ribotas zinojimas" daro tave kur kas nelaimingesniu...

    Ar gali buti taip, kad zmones, formaliai priskirti visuomenes grupei nevykeliu kritiku (todel ir tapusiu tokiais, kad niekaip kitaip nemokejo saves realizuoti, kaip tik kritikuoti ir klasifikuoti kitus), yra vienodai bjaurus ir vienodai puikus ?

    Visai nesvarbu ar ji fifa ar neformale, panke ar gote... permiegociau su ja, eiciau i zvalgyba, pasidalinciau skausmu ir vakariene, saule ir vandeniu... Svarbu tik, kad galeciau JAI kazka duoti ir PASIMOKYTI is JOS.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai sutinku su Dažanai susimąsčiusiu. Šito „projekčiuko“ tikslas nėra ką nors iškelti virš kitų, o tik suburti tuos, kurie galvoja, kad gal tik jiems galvelės susisuko. Tai vieta, kur vienas kitą galim padrąsinti, kad ne vieni tokie esam. Na, o kelti save (nors ir su dalele protesto prieš šablonus – juk žmonės tokie skirtingi) virš kažko tikrai nesinorėtų. Tai – apgaulinga puikybė.

    Todėl gal ir sutinku su Dažnai susimąsčiusiu, kad čia ir bandoma ieškoti balanso, aukso viduriuko atmetant kraštutinumus, susiskaldymus ir t.t. Jei jau einame Keliu (taip krikščionis apibūdindavo, kol nebuvo tokio religinio vardo), tai išpažįstam, kad esam vieno Tėvo vaikai. Tai ir bandom šnekėtis. Monej tep atruod.

    AtsakytiPanaikinti
  16. visa tai daro visi normalus sio pasaulio pilieciai, nori issiskirti is minios.. arba joje pasislepti kartais...todel nieko cia labai naujo ar super kazkas tokio. zmones yra zmones..stai tau ir aukso vidurys,.,kaip sako senoliai,,,"gyvenimas s..nos raveliu"...ir viskas kada nors tampa standartine norma, kurias atsirade kiti jauni pilypai is kanapiu,nori sulauzyt,,o pasiekia to paties rezultato,tik naujasnem technologijom,,na kagi toks gyvenimas,,ir as visai ne pesimiste,,gal realiste.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Tikrai, įdomus Dažnai susimąsčiusio komentaras. Aš labai pritariu pasisakymams apie paprastumą. Juk iš tiesų tai kas paprasta ir yra labiausiai naturalu, tikra, gyva. Paprastumas juk ir yra atsvara pompastiškam formalizmui.
    O dėl to pavadinimo, tai juk pačiame įraše yra parašyta, cituoju: "Noriu pasakyti, kad savoka "neformalai" yra simbolinė. Niekas juk taip nenori vadintis gyvenime..."
    Manau lygiai taikliai atrodytų pavadinimas - "Paprastuoliai". Arba gal tikslaiu - "siekiantys paprastumo" :)
    O va dėl "aukso vidurio", tai mums krikščionims būna sunku, tą pripažįstu - ir tai vis per mūsų žmogišką prigimtį.
    Gal ir norėtųsi būti tiesiog tokiu vidutiniu neblogu žmogumi. Bet nesigauna. Pasižiūti, kad esi ne per vidurį - o stabilus konkretus nusidėjėlis. Ne biški, ne per viduri, ne labiau geras - o pilnai nusidėjęs. Ir tada kreipiesi į Tą, kuris radikaliai šventas ir tobulas. Ir ką gi - Jis pilnai pakelia iki savo šventumo. Ta taip ir gyvenam kriščionys su abiais kraštutinumais. Nebūnam nei pusiau nusidėjėliai, nei pusiau nuplauti. Viskas iki dugno ;)
    Aišku, kai ką blogo praleist pro pirštus, kai ką gero gautą įvertinti kaip grynai savo - labai norisi. Bet dažniau susimąstes matau kitokį vaizdą.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Daznai galvoju apie si pasauli ir ivairias zmogui taip svarbias prasmes. Jei tai svarbu - mastau ir apie Dievo (nebutinai krikscioniskojo jo ivaizdzio) neisvengiama buvima, nors esu labiau formalus, nei atvirksciai, krikscionis... vienok tai netrukdo man jaustis ramiai ir neformaliai, nes tikejimo ieskau tada, kai susiduriu su per daug sudetingais uzdaviniais ir kai kuri laika norisi kad mintimis pasirupintu aiskesne forma. Kita vertus, kazkas visai protingai pasake, kad religija, kaip rodo istorija, deja megsta krastutinumus, yra puikus irankis valdyti didziasias mases (kad ir placiai pagarsejusi "sventoji" inkvizicija arba "isvykos" pries "netikelius musulmonus"), todel einant paprastumo keliu nereiketu mestis i religinius krastutinumus. Reikia gerbti religija, bet visada verta ieskoti ir atrasti sau tinkama tiesa. Tarkim - neformalia.

    Faktas, kad sieki ieskoti neformalumo (paprastumo, jei norite) sukelia ne zmogiskoji prigimtis o visuomene. Nes kas mums trukdo buti neformaliems?
    (istatymu cia nepainiosim, aisq.)
    Savo paprastumo nebutina net deklaruoti :) Paprastumas lengvai pastebimas kaip ir nuodemingumas, piktumas, agresyvumas, (beje as pritariu, kad ieskantiems - tu paciu paziuru bendrija gali buti svarbi, nes zmogus ieskodamas sau tinkamos gyvenimo filosofijos daznai jauciasi pazeidziamas. Turbut.)

    Paprastumo ar gal saves isvadavimo nuo visuomenes nuomoniu priklausomybes paieskose neskubeciau ipainioti nei religijos, nei Dievo. Nes Dievas, nesvarbu koks jis bebutu, manau, yra paprastas (nesakau - pigus. Sakau - paprastas). As bent jau tikiuosi, kad savo vaikams jis butu toks pat paprastas kaip tevas. Grieztas, teisingas, bet paprastas - mylimas ir linksmas, po auklejamuju darbu :)

    Apie ka as cia... ? Ufff... neformalios paziuros, idejos - tai budas issivaduoti nuo visuomenes primetamu kompleksu, savotisko mobingo, atsikratyti vidutinybes jausmo. Tai savo vidinio "AS" subalansavimo filosofija.

    Neformalumas - mazu maziausiai nekenksminga aplinkai.

    AtsakytiPanaikinti
  19. paskaite sicia supratau tik viena.... jog cia labai idomu ir naudinga... noreciau kazkaip tapti sitos dideles seimos nariu.... manes niekas nesupranta.... pries metus buvau geras vaikas... o dabar maistaujentis neformalas, kuris megsta buti vienas... ( Tio"Minas GotH)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Tio"Minas GotH, smagu, kad radai įdomių ir naudingų dalykų. Narystės čia kaip ir nėra. Yra bendraminčiai pagrindiniu klausimu: krikščionybė be formalizmo. Parašom kokį mūsų manymu aktualų ar įdomų tekstuką, komentuojam, kai atrandam poreikį ir prisiruošiam bandom susiorganizuoti susitikimą. Taip, kad visada esi laukiamas, komentuok, jei sugebi ir turi ką parašyti - parašyk. Naujienom ir informacija kartais pasidalinam per elektroninių laiškų konferenciją
    Gali nuėjęs tuo adresu prisijungti.

    AtsakytiPanaikinti
  21. sveiki, na ir kas kad as neidomus niekam :) bet nori u pasakyt kad neformalai tai zmone kurie yra kitokie :) savimi ir savo mastymu.. jaigu jums rupi mokyti kitus ti jau nefoormalismas :) irodyt siuo metu nebeturiu jegyu , miegas akis lipina.. bet turiu pagrystu argumentu :) tikiuosi parasysit kanors protingo ar bent paraset nes skaityt irgi neturiu jegu, matau tik aisq zodi neformalai ir porojektas :) ai dar matau kad baznycios mokymas.. norejau suznoti ar galima zmogui tokiam kaip as (man 18 metu) kur nors kokioj nors wietoi (kaip ce pasakius..) sudalyvaut ar pabut.. ar imanoma man kazkuo padet zmonem prsijungiant prie jusu bendro projektoo.. noriu ka nors idet savo :) znau jus pasakysit "taip tu gali savo rate ten skelbti ir t.t. " bet i sita as nereaguoju nes paprasciausei nera kam :) niekas manes neisklauso... o ce del baznycuios as pats nelabai ka pasakysiu :) tikejimas yra jega :) jega tai wisomis prasmemis.. as taip manau :)
    tikiuosi kas nors mane supras bent dabar :) noreciau sudalyvauti ten kur galima bent pasiklausyt jusu mokymo ar paziuret jusu weiklos ir but salia.. znau prasau labai daug , sakyciau ne t nerealaus dalyko, tai mano svajone butu malonu kad ji issipildytu.. jus irgi turit svajoniu :) manau suprnatat kaip tikit kad jos isspildys :) tai wa nieko daugiau nebesakysiu es tiek keik dbr parasiau net dienorasty neparasyciau :) noreciau sulaukti kokiu pasiulymu del weiklos (man tiks weikla kurioje galeciau buti ir jausti jusu mokyma, nelabai svarbu ka daryt reikes, as seip nedraus esu ) tai noreciau kad bent wienas zmogus is jusu tarpo parasytu man i emaila nors trumpa laiska djairi@gawab.com , nemanykit kad esu durnas ar seip koks prisiplakelis tiesiog esu geras zmogus ir manau kazkiek to gerio galiu duot ir kitiem tik kad wa budu nera.. lauksiu laisku iki :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. mano wardas Airidas , emailas djairi@gawab.com

    AtsakytiPanaikinti
  23. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Manau,kad šis straipsnis tikrai parodo,jog neformalai yra žmonės su savita mąstysena,gyvenimo būdu,principais. Gerbiu tokius žmones nes pati esu viena iš jų. Sėkmės toliau išlaikant šią kultūrą ir būnant jos dalimi:)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Labai zaviuosi neformalais, jie man visada uzkliuvo uz akiu, tokie isskirtiniai, tokie saviti, ne vien isore, bet labiausai savo vidiniu pasauliu... Tai tarsi vedliai i kazkur, i kazka ypatingo, ne visiems pasiekiamo... Straipsnis labai patiko, pati visada norejau tapti neformale ir tokia tikrai tapsiu...Sekmes jums... Laikykites ir jei teks isgirsti neigiamos nuomones apie save, spjaukite i tai, kiekvienas zmogus yra savitas ir ypatingas... O jei kamnors kasnors nepatinka tai cia ju problemos... Sekmes visiems dar karta..

    AtsakytiPanaikinti
  26. As nelaikau saves tokia, taciau dauguma draugu mane laiko neformale.. nemanau, kad tai blogai. Neformalai ypatingi zmones..kaikurie isitikine, kad yra auksciau uz Dieva.Kaip isitikint?ar as ta...

    AtsakytiPanaikinti
  27. Nenoriu nieko įžeisti, bet neterškit, Krikščionys, neformalų vardo gal...

    AtsakytiPanaikinti