penktadienis, kovo 04, 2005

Skandalai! Kaip kunigas abstulbino buhalteriją

Skrynioj radau tokį labai prikolną pasakojimą. Manau nesuklysiu pasakęs, kad čia Antanas pats įgyvendino šį pokštą. Tikrai šaunuolis žmogeliukas : )

Mokslo metų pradžioje viename Lietuvos universitetų dėstantis katalikų kunigas buhalteriją „išmušė iš vėžių“...
Byla gali pasiekti net Respublikos finansų ministeriją, vyriausybę, seimą ar prezidentūrą, nes kunigas suklastojo buhalterijai siųstą dokumentą. Neatmetama galimybė, kad dėl pilietinių pareigų suklastojimo minėtame dokumete kunigui gali būti atimta laisvė.
„Skrynios“ korespondentams pavyko susisiekti su dvasininku, kuris elgėsi netinkamai, ir štai kas paaiškėjo...
Pildydamas dokumentus universiteto buhalterijai, kunigas perskaitė pirmąsias eilutes taip:
1. „Prašymas: Apmokestinant pajamų mokesčiu mano darbo užmokestį, man taikyti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD)“. Taigi dar neturėdamas I ar II grupės invalidumo, dar neaugindamas 3 vaikų iki 18 metų amžiaus, kunigas nepažymėjo jokio neapmokestintų pajamų dydžio (NPD).
2. Antrame dokumento skirsnyje kalbama apie PNPD. Pasirodo, kunigas nerado priežasčių, dėl kurių jam galėtų mokesčius sumažinti, nes jis neaugina nė vieno vaiko iki 18 m. amžiaus. (Žinoma, 18 metų amžiaus vaikas, ypač studentas, kainuoja daugiau nei vaikelis, tačiau buhalterijos įstatymai to nenumato).
Detaliai skaitydamas dokumetą toliau, kunigas suprato, kad ir paskutiniosios dvi eilutės jo atveju negalioja. Čia gali būti numatytas pajamų sumažinimas, jei „viena auginu vieną (du) vaikus iki 18 metų amžiaus“. Kunigas vaikų neturi, be to, jis yra vienas, o ne „viena“. (Matome, kad atskaityti mokesčius galima tik moterims, nes įstatymas nenumato, kad Lietuvoje 9 procentai vaikų auga tik su tėvu. Galbūt litas vyro ir moters rankose turi kitokią vertę, o vienišam tėvui vaikučius auginti lengviau nei vienišai motinai).
Atsiprašome, kad šios problemos dėstymą ištęsėme, bet tik dabar paaiškėja čia aprašomos sumaišties priežastys – dvasininkas, praleidęs su juo nesusijusius NPD ir PNPD, pagaliau rado jam tinkamus žodžius: „Prašymas: Netaikyti nurodytų neapmokestinamųjų pajamų dydžių ir gautas pajamas apmokestinti 33 proc. tarifu“.
Jautriam dvasininkui šis sakinys tiesiog suspaudė širdį. Savęs jis paklausė, kaip galima tik „prašyti“ tokio dalyko?! Ir išvis, kaip galima prašyti, kad jam numatytos pajamos būtų trečdaliu sumažintos??? Kunigas net nežinotų, ką su tais 33 proc. (keliais šimtais litų) daryti, jeigu jie pasiektų jo bažnytinės bendruomenės iždą...
Pasinaudodamas skeneriu ir panašiais prietaisais, dvasininkas žodį PRAŠYMAS pakeitė žodžiu MALDAVIMAS ir tarsi savo žodžiais paaiškino: „tiesiog maldauju, kad buhalterija manęs pasigailėtų ir atskaitytų tuos palaimintus 33 procentus, nes tas neatimtas trečdalis tiesiog neleistų man ramiai gyventi...“
Čia ir prasidėjo visos bėdos. Visų pirma, dvasinę vadovybę pasiekė žinia, kad kunigas ne Dievo (o kaži kieno) MALDAUJA. Nors valdžia bei įstaigos turi daugiau galios piliečiams nei Aukščiausiasis, nors daug valstybės tarnautojų elgiasi tarsi dievai, vis tiek jų MALDAUTI (ir dar kunigui) nevalia. Čia jis nusižengė dvasininkų etikai, mat maldauti ir prašyti pasigailėjimo įprasta tik Dievo, ne žemiškųjų vyresnybių. Tad šitaip nusižengusiam dvasininkui gali būti taikomos sankcijos, o vėliau jam gresia ekleziastinė įkalinimo įstaiga (bažnytinis kalėjimas)...
Kita vertus, universiteto buhalterija, įpratusi gauti PAŽYMAS, ATASKAITAS, PRAŠYMUS, tad iš karto suprato, kad valstybės finansiniuose nuostatuose niekur nenumatyti MALDAVIMAI. Kas įstatymuose nenumatyta, tas ir neegzistuoja, na nebent seimas ar vyriausybė išleistų įstatymo pataisą ar pan. Taigi dokumentas, falsifikuota antrašte, perduodamas LR mokesčių inspekcijai su skubiu prašymu išaiškinti, kaip toliau elgtis.
Kadangi tie 33 procentai (dėl šio skandalo sukeltų svarstymų) valstybės iždo laiku nepasiekė, buhalterija pradeda taikyti delspinigius. Tačiau pabaudos raštus ruošia drebančiomis rankomis, nes prieš sakinį „iš mano pajamų atskaičiuoti (tiek ir tiek litų) delspinigių“ tas asmuo, kuriam taikoma pabauda, privalo parašyti „PRAŠYMAS“. O kas bus, jei minėtas uolusis kunigas vėl užrašys „MALDAVIMAS“?

Antanas Saulaitis, SJ

skrynia.lt

3 komentarai: